Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2022-02-09 10:26:42
Autor zdjęcia/źródło: FOT. MAŁGORZATA CHOJNICKA
Nikt nie zaprzeczy, że jabłka są zdrowe i to w każdej postaci. Coraz popularniejsze staje się przygotowywanie świeżo wyciskanych soków w domu. Takie są najzdrowsze, bo nie tracą cennych witamin. Jabłka idealnie nadają się na soki. W dodatku bez problemu można dostosować odmianę do swoich preferencji smakowych. Jedni wolą przecież soki kwaskowate, a inni preferują bardziej słodkie. Na szczęście, wybór jabłek jest ogromny. Cieszą się one dobrą opinią, nie tylko w naszym kraju. Najlepsze jabłka na sok to antonówki, cortlandy, glostery, jonagoldy i szampiony. Swoich amatorów ma również golden delicious, ligol i malinówka. Muszą to być owoce bardzo soczyste i twarde. Dzięki temu sok będzie klarowny.
Jabłka są idealnym uzupełnieniem diety i pomysłem na zdrową przekąskę. Średniej wielkości owoc dostarcza naszemu organizmowi tylko 60 kcal, jest źródłem witaminy A i C, potasu, wapnia i magnezu. Pektyny obecne w jabłkach są odpowiedzialne za oczyszczenie organizmu, regulację flory bakteryjnej jelit, zapobiegają zaparciom, zmniejszają poziom wchłaniania się cholesterolu, dzięki czemu chronią przed miażdżycą, a idąc dalej także przed zawałem.
- Do wyrobu soku z jabłek najlepiej nadają się owoce odmian jesiennych, zbierane od połowy września do końca listopada, w stadium dojrzałości zbiorczej – wyjaśnia Katarzyna Piątkowska, technolog żywności i nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół w Dobrzyniu nad Wisłą w województwie kujawsko-pomorskim. - Owoce zawierają wtedy wysoką zawartość ekstraktu oraz dobrze zbalansowaną kwasowość, co przekłada się na wyjątkowe walory smakowe. Do soku jabłkowego można dodać inne owoce, które poprawią ich właściwości prozdrowotne. Świetnie sprawdzi się aronia, malina, rokitnik, żurawina, brzoskwinia, jagody czy wiśnie. Równie dobrze komponują się z zielonymi roślinami, czyli z miętą, szpinakiem, jarmużem, selerem naciowym czy młodym jęczmieniem.
W okresie zimowym świetnym rozwiązaniem jest dodanie do jabłek jarmużu lub selera naciowego. W ten sposób uzyska się sok o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych, wzmacniających organizm, który odczuwa dotkliwie niedobór słońca. Oba te warzywa zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów. W dodatku w połączeniu z sokiem jabłkowym wybornie smakują.
Kupując jabłka na sok, trzeba zdecydować, czy woli się sok bardziej kwaśny, czy raczej słodki. Najlepsze jabłka na soki słodkie to: szampion, ligol, golden delicious, malinowa oberlandzka. Są to jabłka bardzo soczyste o aromatycznym miąższu. Dla amatorów słodko - kwaśnego soku idealne będą odmiany: cortland, jonagold i gloster.
Jeśli ktoś lubi kwaśne smaki, to powinien sięgnąć po antonówkę. Jest to odmiana o bardzo charakterystycznym kwaśnym smaku.
W okresie jesienno – zimowym dobrze wyrobić w sobie nawyk robienia soków jabłkowych, co wyjdzie każdemu na zdrowie. Najlepsze jabłka na sok to takie o twardym i soczystym miąższu. Pięć najlepszych odmian jabłek na soki to: antonówki, cortlandy, glostery, jonagoldy i szampiony. Bez problemu dostanie się je w warzywnikach, na straganach i w marketach.
Autor: Małgorzata Chojnicka
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.